Sälja sommarstugan?

Nov - 02 2014 | By

stuganMina föräldrar har en sommarstuga i Stockholms skärgård. De köpte den när vi barn var utflugna och de fick mer tid över till sig själva. På senare år har de dock känt att de inte riktigt har ork att sköta om den. De blir ju äldre, båda två är pensionärer nu, och det är trots allt ganska mycket jobb med en stuga även om man bara använder den på sommaren. Dessutom är ju inkomsterna lägre nu än när de jobbade. Nu har jag fått frågan om jag vill ”ärva” stugan, eller överta den kan man väl kalla det. Jag skulle inte behöva betala något för den, men jag får ta över skötseln och driftskostnaderna. Min syster har ett sommarhus i Danmark som hennes familj bor i på somrarna, så hon har inget bruk för den.

Jag och min fru har funderat lite fram och tillbaka, men vi känner att vi inte skulle kunna använda den så mycket att det blir värt att ha den kvar. Barnen vill till exempel inte spendera sina sommarlov där. De vill vara här där de har sina kompisar och sina aktiviteter, och ska vi bara vara där kanske en vecka per år så känns det inte lönt att ha en sommarstuga. Dessutom blir det ju en extra kostnad, och eftersom jag driver eget och inte direkt är någon höginkomsttagare så vet jag inte ens om vi skulle ha råd att ha den.

Visst kan jag ta den och sälja den, men så gör man inte mot sina föräldrar. Jag fick faktiskt också ett annat förslag av dem, och det är att vi delar på vinsten om jag står för försäljningen. För mig innebär det då att visa stugan för intresserade och ta hand om kontrakt och sådant. Vi kommer att försöka sälja den privat för att slippa betala en dyr mäklare, så jag ska ta kontakt med Bostadsjuristerna i Stockholm och se om jag kan få lite rådgivning där kring privat försäljning, köpekontrakt och sådana saker. Det är nog den bästa lösningen för alla tror jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *