Vintersäsongen är över oss, och det betyder att säsongen för bärnsten jakt lanseras. Vid den här tiden på året, är havet kallaste och har den bästa bärighet att bära amaved in stranden. Därför är det också självklart att tillbringa en dag på hösten söker bärnsten längs kusten.¨

Men hur kan du hitta bärnsten?

Med en uv lampa även kallad en bärnstenslampa.

Vad är en bärnstenslampa?

En bärnstenslampa är en uv lampa som tänds med UV-ljus istället för vanligt ljus. På så sätt kan du skilja bärnsten från andra typer av stenar när du jakter på bärnsten. Tänk på att ljus bara fungerar när det är mörkt.

Flera bärnstenslampor kan fungera både som bärnsten och vanliga lampor, vilket gör det lättare för dig att hitta dig runt stranden sent på kvällen. De bärnstenslamporna används också i andra branscher, där det speciella UV-ljuset gör det möjligt att upptäcka saker som du inte kan se med vanligt ljus.

Till exempel med polisen som måste leta efter blodspår, spår av droger eller leta efter vattenmärken i sedlar. Vid en bärnstensjakt fungerar UV-ljus på ett sätt som får vissa små mikroorganismer i bärnsten att tändas.

När vi talar om bärnstenlampor är det speciella ficklampor som avger UV-ljus istället för vanligt ljus. När ljuset träffar en bit bärnsten, lyser bärnsten. Det är inte möjligt att se ljuset från bärnsten på dagen, men det blir klart när det blir mörkt. Gå därför på jakt efter bärnsten i mörkret. Vissa bärnsten eller bärnsten lampor fungerar också som vanliga lampor. Det gör det praktiskt när du måste röra dig i mörkret som bärnstenjägare och hitta din väg runt stranden.

Ficklampor med ultraviolett ljus

Ljus som den du kan hitta bärnsten med är känd från andra branscher där det är nödvändigt att kunna se något som du inte kan se med blotta ögat eller med vanligt ljus.

Till exempel i branscher där du måste leta efter spår eller blod som kan ses, även om det länge har försökt tvätta bort. Ljuset kan också visa vattenmärken i sedlar eller spår av vissa typer av droger och andra saker.

När dessa UV-lampor också kan användas för att upptäcka bärnsten beror det på att ljuset får vissa små mikroorganismer i bärnsten att tändas. Det gör det enkelt och snabbt att känna igen bärnsten från alla andra bergarter.

Ljus och våglängd

Du pratar om det elektromagnetiska spektrumet förknippat med ljus. Vissa ljus kan uppfatta ett mänskligt öga. Det kallas det synliga spektrumet. Det synliga spektrumet har några våglängder mellan 380 och 750 nanometer.

I det spektrumet är alla färger från violetta, blå, gula, gröna och röda. Om en strålning har en våglängd strax under det synliga spektrumet kallas det ultraviolett ljus. Om våglängden är precis ovanför det synliga spektrumet kallas det infrarött ljus.

UV-lampor av god kvalitet

Neodym.se har uv-lampor i många olika prisklasser. De billigaste kostar ner till cirka 200 kr. och går upp till cirka 1200 kr. Även om det är en skillnad i kvaliteten på de olika lamporna, kan de alla hjälpa till att tända bärnsten på stranden.

De mest populära har en mindre sökruta, så du måste titta närmare för att hitta bärnsten, medan en lampa av god kvalitet som vår Amber Expert Finder för cirka 1200 kr. har en riktigt lång räckvidd och kan användas i många olika sammanhang. Hur som helst, med en bärnstenslig strålkastare får du chansen att uppleva en spännande amatörjakt, och kanske får du en ny hobby som till och med kan ge dig lite extra på bröstbotten i form av den bärnsten som samlas in.

Var är den största chansen att hitta bärnsten?

Idag hittar du mest bärnsten på stranden. I själva verket är det möjligt att hitta bärnsten på nästan alla Sveriges kuster. Visst är det åtminstone att du avsevärt ökar dina chanser om du har en bra uv-lampor på resan ..

När är den mest troliga att hitta bärnsten?

Du kan hitta bärnsten när som helst. Men när det bara har varit stormigt är chansen störst. Det beror på att stormen har välnat i sandbotten. Eftersom bärnsten är lättare än sten, kommer de att tvättas i land. Därför kan du med fördel leta efter högarna med tång, skal och så vidare som just har tvättats upp.

Med en kraftfull UV-lampa kan du se bärnsten på långt avstånd, vilket gör bärnstensjakten mycket enklare. Därför kallar vissa också de speciella ficklamporna “fuskljus”.