När det snart är hög tid för en utlandsresa lägger många fokus på planering kring vad som ska läggas i resväskan, vilket land man vill åka till samt vilka sevärdheter som man inte vill missa. Detta kan dock resultera i att en av de viktigaste sakerna glöms bort: ett visum.

När du reser in i vissa länder som turist – bland annat USA, Kanada, Sri Lanka och Australien – krävs det att du först av allt ansöker om ett visum. Läs vidare för information kring ansökningsprocessen och hur du bör gå till väga om din visumansökan nekas.

Vid vilka utresor krävs ett visum?

Det finns olika sorters visum till olika sorters utlandsresor, så när det är dags att ansöka om visum ska du kontrollera vilken variant just du behöver. Det kan handla om turism, transit, familjebesök, studier, jobbsökande, investeringar i ett nytt land eller någonting helt annat. För dig som ska resa ska du sikta in dig på just ett turist- eller besöksvisum som du får i form av ett e-visum. Med andra ord skickas det till dig över mejl så att du omedelbart får tillgång till det efter dess att din visumansökan har godkänts.

Ett e-visum består av ett PDF-dokument, och innan det bär av utomlands ska du skriva ut dokumentet och ta med det till flygplatsen. Kom ihåg att ett elektroniskt turistvisum inte gäller om du ska studera, volontärarbeta eller börja jobba i landet. Då är det ett ambassadvisum som du behöver.

Hur ansökningsprocessen går till

Onlineansökningsformuläret som du hittar på sajter såsom e-visa.se är det som du behöver fylla i för att få ett turistvisum. Det är enbart kontaktinformation och ditt namn som krävs, men beroende på landet som du ska besöka kan det vara så att ytterligare uppgifter ska ingå i formuläret. Efter dess att du har betalat visumavgifterna får du ett bekräftelsemejl, och sedan gäller det bara att vänta för att se om din ansökan blir beviljad.

Det kan mycket väl vara så att din ansökan nekas om du har fyllt i felaktig information, så läs alltid igenom instruktionerna noggrant och se till så att du har angett de rätta uppgifterna. Om det har blivit ett misstag som du upptäcker efter dess att du har fyllt i ansökan har du möjligheten att ta kontakt med den elektroniska visumplattformen för att åtgärda felet.