För dig som är intresserad av friluftsliv är enmanstältet ett praktisk och lättillgängligt sätt att övernatta under en vandring. Det blir en möjlighet att göra längre turer under helger och semestrar och du kan till exempel avverka flera etapper i rad på Roslagsleden, Sörmlandsleden eller Kungsleden.

Till skillnad från många andra tält så är enmanstälten ofta konstruerade för att kunna bära med sig och vikten anpassad till det. Många enmanstält har en vikt på mellan 1,5 kg och 2,5 kg men det varierar och går att hitta både lättare och tyngre modeller. Om du ska vandra långa sträckor med tältet på ryggen så kan varje hekto vara av betydelse så vikten ska inte underskattas.

Utöver vikten så är det viktigt att du köper ett tält som fungerar för terrängen du ska tälta i. Vissa tält kräver att tältpinnarna kan slås ned i marken, vilket kanske inte fungerar så bra på en bergsled. Det vill du inte upptäcka när kvällen närmar sig ute på berget utan sådant bör du kolla innan du köper tältet.

Se vidare denna information kring enmanstält och exempel på flera bra modeller med olika egenskaper och varierande pris.

Att tälta själv för första gången

Första gången man tältar själv ute kan vara spännande och nästan lite skrämmande. Det är bra att förbereda sig genom att ägna tid åt friluftsliv tillsammans med andra och bli van innan man ger sig ut själv. Gå gärna några stycken tillsammans och sov i varsitt tält. Då får du både erfarenheten som behövs för att känna dig trygg samtidigt som du har andra omkring dig. Det är en bra idé att sätta upp tältet hemma först för att säkerställa att du förstår instruktionerna och även för att konstatera att alla delar är intakta och på plats. Man måste helt enkelt se till att bli van vid utrustningen och känna tillit till den egna förmågan att hantera tältet.

Om du inte känner andra som är intresserade av friluftsliv så finns det många grupper på sociala medier just för dig som vill lära känna andra med samma intresse. Det finns även grupper speciellt för till exempel kvinnor som gillar att vandra och sova utomhus.

utsidan.se kan du läsa mer om hur andra har resonerat kring val av tält och vad som är viktigt att tänka på vid tältning. Bra för tips och idéer att ta med i ditt friluftsliv!