Att komma ut i naturen är något de allra flesta människor mår mycket bra av men det är samtidigt långt ifrån ovanligt att det görs allt för sällan. Det kan vara att man har mycket jobb och prioriterar andra aktiviteter när man är ledig, vare sig det är uteaktiviteter, någon hobby hemma eller att bara ta det lugnt i TV-soffan. Det kan också vara att man har flyttat till en plats där man befinner sig längre bort från natur, t.ex. större skogar, eller att man fått tillskott i familjen och nu är en småbarnförälder. Det kanske också är så att vissa av oss helt enkelt har blivit för bekväma för vårt eget bästa. Trots allt så lever vi i ett förhållandevis väldigt glest land med massor av vacker natur som sannolikt inte är något avlägset vart i landet man än bor. Som bybliven småbarnsfamilj däremot är en utflykt i skogen inte alltid det första man tänker på såvida man inte redan är van vid att vistas mycket i sådan miljö.

Att ge sig ut på skogsutflykt är aldrig en dum idé och små barn är inget hinder, om något så bör det vara en motiverande faktor i form av ett spännande äventyr dom små liven kanske inte har fått erfara särskilt mycket av om överhuvudtaget. Många skulle bli förvånade om dom visste hur många barn som faktiskt aldrig varit ute i en riktig skog!
Beroende på hur små barnet eller barnen är finns det olika saker som är värda att tänka på när man tar med sig barnen ut i skogen och här kommer därför ett par tips:

– Resan är destinationen! När man planerar en sådan här utflykt har man vanligtvis en plats man vill ta sig till där man inte kan ta sig hela vägen fram med bil. Tänk på att det inte gör något om ni aldrig kommer fram, kommer ni bara halvvägs och barnen inte riktigt orkar mer av olika anledningar så har ni ju faktiskt redan haft en lyckad skogsutflykt där barnen blivit stimulerade genom aktivering och intryck. Den där sjön eller grillplatsen man ville ta sig till kommer inte att försvinna någonstans.

– Behöver man barnvagn kan rätt barnvagn göra all skillnad i världen. För promenader på grusiga skogsstigar och liknande terräng bör man ha en för ändamålet anpassad barnvagn med stora hjul

– Om man hamnar i en situation med barnvagn där en viss sträcka inte går att köra barnvagnen på kan man få för sig att istället bära barnet en bit. Men om terrängen är sådan att en barnvagn inte kan ta sig fram så bör man använda en bärsele som gör det mycket lättare att hålla balansen och undvika vad som annars hade kunnat bli en olycka.

– Se till att barnet har heltäckande, helst mörkare kläder, för att undvika fästingar. Mörkare kläder drar till sig färre fästingar men det är såklart inget 100%-igt skydd, så tänk även på att göra en ordentlig fästingkoll när ni kommer hem. Det finns även barnvänliga mygg och fästingmedel för barn tre månader och uppåt.

En utflykt i skogen kostar ingenting och gör hela familjen gott, det vore synd att inte utnyttja när man bor i ett land som Sverige!